Loading...
Következő esemény Nincs közelgő esemény

Első profi tornagyőzelem

Bartha Panna tornagyőzelemmel köszönt be a felnőttek közé.

Simon István pécsi tanítványa a jól sikerült alapozást tartja a siker kulcsának.

A juniorkarrierjét a korosztályos top 100-ban befejező Bartha három profi ITF-torna főtáblájára kap idén szabadkártyát a nemzetközi szövetségtől.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Hibátlanul kezdte meg hivatalos felnőtt karrierjét Bartha Panna az antalya-i 15 ezer dollár összdíjazású női ITF-torna megnyerésével. A PVTC 18 esztendős versenyzője ugyan már tavaly, utolsó éves juniorként is kipróbálta magát egy-két profi versenyen, ám egyetlen mérkőzést nyert csupán egy augusztusi ausztriai viadalon. Top 100-as korosztályos világranglistás helyezésének köszönhetően, első profi évében 2023-ban, három főtáblás indulási joggal rendelkezik, ebből az első kártyát nagyszerűen játszotta meg.

– Pedig fogalmam sem volt arról, mire számíthatok, egyetlen leányt ismertem csupán a mezőnyből – tudtuk meg Simon István tanítványától az esőzések miatt hétfőn délelőtt megrendezett döntő megnyerését követően. – Ez persze sohasem előny, de nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget. November végén pihentem egy picit, decemberben pedig végig alapoztunk. Keményen dolgoztunk, ezért megfelelő fizikális állapotban, valamint kellő önbizalommal érkeztem Törökországba. Év elején egyébként is jól szokott kijönni számomra a lépés, mégpedig az eredményes felkészülés miatt.

Antalyában korántsem ideális körülmények várták a PVTC teniszezőjét, hiszen a sok eső miatt több versenynap is kimaradt, amikor pedig végre játszani tudtak, akkor az egymást követő meccsekkel, valamint a nagy széllel kellett megküzdeniük a játékosoknak. Az első fordulóban ennek ellenére 6:0, 6:0-ra verte török ellenfelét, a másodikban viszont már három szettre volt szüksége a győzelemhez a román Amariei ellen (3:6, 6:1, 10-3).

– Nagyon passzívan, védekező stílusban játszott, s mivel én épp ellenkezőleg, többnyire támadóan lépek fel, sajnos túl gyorsan akartam befejezni a labdameneteket – idézte fel Panna a második fordulót, amely csak látszólag tűnt nehéz mérkőzésnek. – Türelmetlen voltam, ami sajnos korábban is többször előfordult velem. Szerencsére tudtam váltani, megfontoltabban kezdtem játszani, s ennek meg is lett az eredménye. A folytatásban már nem volt gond. Bár az esőzéseket követő zsúfolt program miatt a harmadik szett helyett match tiebreaket játszottunk, ami mindig nagy kockázatot rejt magában, de ezt is megoldottam. Magabiztosságot adott az a tény, hogy nem az ellenfelem hibáiból építem fel a játékot, hanem én alakítom ki a nyertes szituációkat.

 

bartha belek 2023

 

A negyed- illetve az elődöntőben egyaránt öt játékot veszített Panna, s csupán a fináléban kényszerült ismét nagyobb csatára. Utóbbinak egyértelműen a győzelem reményében vágott neki, még akkor is, ha Lodikova tapasztaltságától azért tartott kicsit. Az első szettben be is igazolódtak Panna félelmei, a 26 éves orosz  játékos 5:0-val kezdett.

– Nagyon megbízhatóan hozta a jó ritmusra és erős szervákra alapozott stabil alapjátékát, amivel kezdetben nem is tudtam mit kezdeni. Picit izgultam is, hiszen mégiscsak az első felnőtt döntőm volt és nagyon szerettem volna nyerni. Amikor az első két játékot hoztam, azonnal éreztem, hogy van keresnivalóm, ezért nem keseredtem el az első szett elvesztésétől. Kezdtem rájönni a gyengéire, s amikor a szoros másodikat sikerült megnyernem, tudtam, a végső győzelemre is megvan minden esélyem. A záró szakaszban már csak a befejezés jelentett némi gondot, hiszen öt-egyre vezettem. Ezen a ponton ismét jól látható volt, hogy nem egy junior, hanem egy rutinos felnőtt áll szemben velem, aki még ekkor sem adta fel, és ekkor is pontosan és határozottan játszott. Nyert is két játékot. De én is tudtam, mit akarok, és végül lezártam a meccset. Nagyon boldog vagyok, ennél szebb kezdést el sem tudtam volna képzelni! – foglalta össze a döntő történéseit Bartha Panna.

 

bartha belek gyoz 2023

Az elmúlt egy hétben az értékes felnőtt ITF-pontokon túl, tapasztalatokat is bőven szerzett a pécsi teniszező, aki a második héten is győzelmi reményekkel vág neki a viadalnak. A legfontosabb tanulságnak pedig azt tartja, hogy a felnőttek között is esélyesként léphet pályára, s nemcsak véletlenszerűen nyer meg köztük egy-egy elsőfordulós találkozót. Ugyanakkor az idősebb játékosoktól sem kell félnie, hiszen ő is napról-napra, meccsről-meccsre rutinosabb lesz, miközben a jó alapozásnak köszönhetően erőnlétben nemcsak felveszi velük a versenyt, de még túl is szárnyalja őket. Ahogy azt most Antalyában is tette. S bár a teniszének folyamatosan és minden területen fejlődnie kell, a szervájára még a többi technikai elemnél is nagyobb figyelmet fordítanak mesterével, Simon Istvánnal. Miközben a bokszedzéseket továbbra is Bakács Dezsővel, a futásokat pedig Nagy Ákos atlétaedzővel végzi. Természetesen Pécsett, ahonnan nem is kívánkozik sehová.

– Mindig is erősen kötődtem az edzőimhez, ezzel most is így vagyok. Simivel nagyon jól megértjük egymást, s az eredmények is bennünket igazolnak – beszélt a szülővárosában körülötte kialakult összefogásról Panna. – A felkészülésemet jó szakemberek irányítják, az edzőpartnerek terén pedig minden egykori és mostani pécsi teniszezőre számíthatok. Utóbbiaknak is köszönettel tartozom azért, hogy szinte mindig a rendelkezésemre állnak. Miért is vágyódnék el innen, amikor ilyen sok szeretetet és törődést kapok. Nekem ez nagyon fontos ahhoz, hogy nyugodtan készülhessek az előttem álló feladatokra.

Ez utóbbiból pedig lesz bőven, hiszen a rendelkezésre álló két főtáblás lehetőség kihasználását követően a selejtezőkből kell majd a főtáblára küzdenie magát. Az ITF 15 ezres tornáit pedig sokkal inkább lehet kíméletlen húsdarálóként jellemezni, mint leányálomként. De ezzel Panna is tisztában van, s bár mesterével idén kizárólag a fejlődésre és a tapasztalatszerzésre fordítják a figyelmüket, nem határoztak meg maguknak számszerű célokat, továbbra is minden tornának a végső győzelem reményében vág neki. Még akkor is, ha a tökéletes kezdést vélhetően nehezebb időszakok fogják követni.

– Úgy érzem, sokat fejlődtem mentálisan, ennek biztosan nagy része van a sikerben – vonta le a következtetést Bartha Panna. – Jó érzés így nekivágni az évnek és az első felnőtt szezonomnak, de tudom, hogy most jön a neheze. Bízom magamban és az edzőimben. A kondim rendben, a második heti torna mezőnye alig változott az elsőhöz képest, úgyhogy tartom magam az állandó célkitűzésemhez, ami most sem más, mint a győzelem.

 

bartha 20230115