Loading...
Következő esemény Nincs közelgő esemény

Bakuban Európa Fiatal olimpikonjai

Bartha Panna, Kántor Anna, Páll Noel és Pesti Balázs képviseli a magyar teniszt Bakuban, a nyári Európai Ifjúsági Fesztiválon.

A négyfős EYOF-csapatot Pelva Gábor válogatott vezetőedző és Guoth Ambrus, a Pécs Városi Tenisz Club edzője kíséri el Azerbajdzsán fővárosába.

Közepesen erős mezőnyre lehet számítani. A magyarok jól felkészültek a salakos szezon dacára, keményborításon sorra kerülő viadalra.

Gy. Szabó Csilla írása * A Bakuban vasárnap kezdődő nyári Európai Ifjúsági Fesztiválon négy fiatal teniszező képviseli a magyar színeket.

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) által 28 esztendővel ezelőtt életre hívott eseményen eddig egyetlen magyar győzelem született, amely Sinkalovics Gyula nevéhez fűződik és 1993-ra datálódik. A korábbi EYOF-győztesek közül tizenheten felnőttként is olimpiai bajnokok lettek, de az érmesek nagy része is világklasszissá vált később, mint például a belga teniszező Justin Henin. A viadal programjában kilenc állandó – köztük a tenisz is – valamint egy, a házigazdák által választott sportág szerepel. Idén ez utóbbi a birkózás lesz, lévén, hogy Azerbajdzsánban nemzeti sportnak számít.

Bartha Panna, Kántor Anna, Páll Noel és Pesti Balázs hosszú kiválasztási folyamat eredményeképpen kapta meg az Azerbajdzsán fővárosba szóló repülőjegyeket.

Pelva Gábor válogatott vezetőedző és kollégái tavaly télen kezdték meg a játékosok megfigyelését, ez alapján alakult ki az év elején a bő EYOF-keret, majd jó egy hónappal ezelőtt, június közepén hirdették ki az utazó csapatot.

A fesztiválon a 2004-es és 2005-ös versenyzők nevezésére van lehetőség – a magyar szakemberek az idősebbeknek szavaztak bizalmat. A döntés hátterében azonban nem az eredménycentrikusság húzódik meg, hanem egy nagyon is kézzelfogható ok. Az ugyanebben az időben zajló egyéni Európa-bajnokságon résztvevő 2005-ös és 2003-as fiatalok közötti, elsőéves U16-osoknak akartak extra versenyzési lehetőséget biztosítani, komoly, nemzetközi eseményen.

(Forrás: tenisz-palya.hu)